AudioSys

RECENZIE STEINBERG CUBASE PRO 12

Cea mai recentă iterație a ilustrului DAW Steinberg aduce cu ea câteva funcții noi semnificative, instrumente și îmbunătățiri ale fluxului de lucru.

Cu împlinirea a 33 de ani de naștere, Cubase nu este doar unul dintre cele mai longevive DAW-uri, ci și printre cele mai longevive dintre toate mărcile de software.

Pentru a susține o astfel de longevitate pe o piață la fel de rapidă și volubilă precum tehnologia muzicală, Steinberg a trebuit să actualizeze, să îmbunătățească și uneori să reinventeze în mod continuu Cubase, fără să piardă vreodată calitățile care l-au făcut atât de succes. Și la naiba dacă nu s-au dus și au făcut-o din nou.

ARUNCĂ DONGLE-UL MORT

De când a aterizat pentru prima dată ca secvențietor MIDI, Cubase a avut nevoie de un dongle – un dispozitiv hardware de protecție împotriva copierii care trebuie să fie conectat la computer pentru ca software-ul să funcționeze. Dongle-urile Steinberg au evoluat de-a lungul anilor pe măsură ce tehnologiile de conectare pentru computere au apărut și au dispărut, dar, având în vedere toate lucrurile, sistemul flexibil eLicenser pe care Steinberg l-a folosit de ani de zile a fost la fel de fiabil pe cât poate obține o astfel de tehnologie.

Dar într-o lume în care consumatorii se așteaptă să poată descărca și folosi software nou instantaneu și în care computerele – în special laptopurile – tind spre mai puține porturi externe, dongle-ul USB eLicenser a devenit din ce în ce mai problematic. Recunoscând aceste și alte probleme, Steinberg renunță treptat la sistemul eLicenser pentru toate produsele lor. Cubase 12 este primul care a fost de-dongled.

În locul eLicenserului este Steinberg Licensing. Noul sistem leagă licențele dumneavoastră software de ID-ul dumneavoastră Steinberg și permite până la trei computere să ruleze software-ul. Activarea se efectuează online, dar, odată terminată, nu este nevoie ca computerul să rămână online – activarea va funcționa pe termen nelimitat (Steinberg este, de asemenea, în proces de dezvoltare a unui sistem de activare offline). Când vine momentul să retrageți unul dintre computerele dvs. activate, trebuie doar să eliminați activările software și să le redistribuiți pe o altă mașină.

Sistemele online de gestionare a licențelor nu sunt lipsite de dezavantaje, dar Steinberg a găsit un echilibru bun aici. Noul sistem este convenabil și flexibil și nu este excesiv de restrictiv. Desigur, ne aflăm acum într-o perioadă de tranziție și va fi nevoie de timp pentru ca toate software-urile controlate de eLicenser să treacă la Steinberg Licensing, așa că este posibil să nu reușiți încă să renunțați complet la acel dongle.

TELECOMANDĂ

Metoda Cubase de mapare a controlerelor hardware externe la parametrii de instrument și efect de plug-in a primit o revizuire majoră și foarte necesară cu noul sistem de integrare MIDI Remote.

Noua configurare se referă la scripturile MIDI Device, care conțin informații despre caracteristicile individuale ale unui controler MIDI și le mapa pe un panou de control de pe ecran. Sunt incluse o serie de scripturi, care acoperă dispozitivele populare de la Akai , Arturia , Novation și Korg . Dar dacă controlerul tău nu este inclus (și nu poți găsi un script potrivit online), nicio problemă – crearea de noi scripturi este ușoară. Doar deschideți MIDI Remote Manager, creați un nou script și mișcați comenzile de pe controler. Cubase va detecta fiecare control și va crea un widget pe ecran pentru acesta. Apoi puteți modifica stilul, dimensiunea și aspectul widget-urilor pentru a personaliza panoul de control.

În partea de față a plug-in-ului, un nou Asistent MIDI Remote Mapping face scurt timp de alocare a controlerelor din scriptul dvs. la parametrii unui plug-in. Puteți face acest lucru prin sistemul Quick Controls, ca anterior. Dar acum puteți mapa cu ușurință controlerele hardware direct la parametrii plug-in-urilor. Mapările pot fi stocate, rechemate și gestionate în ferestrele plug-in-urilor, iar acum există opțiunea de a afișa controalele rapide ale unui plug-in și în fereastra acestuia. Toate acestea se adaugă la o îmbunătățire masivă față de sistemul anterior.

ACORDURI ȘI SCALE

Steinberg a oferit Chord Tracks în Cubase 12 o nouă caracteristică inteligentă: plasați o pistă audio pe Chord Track și Cubase o va converti automat în acorduri și evenimente de scară. Acesta este o economie fantastică de timp atunci când lucrați cu o buclă de acorduri (sau chiar cu ceva ce ați cântat), deoarece nu trebuie să vă dați seama care sunt acordurile – Cubase o face pentru dvs.

Recunoașterea acordurilor este și ea surprinzător de eficientă, deși poate fi confundată cu modulații și modificări armonice complexe. Dar indiferent – ​​Chord Assistant este încă disponibil, ceea ce face mai ușoară modificarea acordurilor detectate. Și acum are o filă nouă din care puteți selecta alte acorduri detectate în audio convertit.

În plus, Chord Track poate fi folosit acum ca sursă de cuantizare a înălțimii atunci când lucrați cu VariAudio (sistemul Cubase pentru modificarea înălțimii în părți audio monofonice). Nu mai trebuie să gestionați manual acordul și/sau scala în timp ce lucrați cu VariAudio este o altă actualizare importantă a eficienței fluxului de lucru.

VITEZA WARP

Sistemul AudioWarp de la Cubase, folosit pentru modificarea timpului și a frazei în cadrul unei înregistrări audio, a primit de asemenea îmbunătățiri. Cea mai utilă schimbare este că acum puteți deforma mai multe piese simultan, atât în ​​fereastra principală a Proiectului, cât și în Editorul de mostre. Acest lucru poate reduce ore de utilizare laborioasă a mouse-ului din fluxul dvs. de lucru, mai ales atunci când lucrați cu sunet, cum ar fi tobe și instrumente cu mai multe piste și voci stratificate.

Piesele de grup au acum un mod coerent de fază care asigură că relațiile de fază rămân consistente între părțile din grup atunci când se efectuează operațiuni AudioWarp.

Alte comenzi noi, care pot fi folosite pentru sarcini obișnuite de editare, cum ar fi închiderea și închiderea clipurilor audio, ajustarea selecțiilor intervalului și fixarea pieselor în poziții specifice, economisesc puțin timp, dar adaugă confort.

Fereastra Proiect poate folosi acum o bază de timp diferită pentru comenzile de deplasare față de cea utilizată și pentru editarea standard cu mouse-ul, ceea ce vă va scuti de a trebui să schimbați setările de cuantizare atunci când tot ceea ce doriți să faceți este să deplasați un eveniment cu 10 ms înainte, de exemplu.

PLUG-IN-URI NOI

Nicio nouă lansare Cubase nu ar fi completă fără un nou plug-in sau două. Cel mai mare succes în ceea ce privește efectele este FX Modulator, un procesor cu mai multe efecte cu un generator de modulație puternic. Pluginul include 14 module de efecte – filtru, overdrive, reverb, chorus și toate celelalte favorite – care pot fi încărcate în plug-in în orice ordine. Fiecare modul are unul sau mai mulți parametri care pot fi automatizați.

Puteți crea curbe de automatizare prin editarea nodurilor pe o grilă în stil secvenționar în trepte sau puteți insera segmente de curbă din bibliotecă (16 segmente sunt incluse și există spațiu pentru stocarea a 48 de segmente personalizate suplimentare). Rezultatul este un plug-in care vă permite să construiți mișcări ritmice, repetate, care vor înviora chiar și cele mai plictisitoare dintre părți.

Raiser este un limitator nou, puternic, cu timp de atac super rapid și opțiuni flexibile de timp de eliberare. Este un limitator ușor de lucrat, care injectează pumn și putere fără a șterge tranzitorii (cu excepția cazului în care îi ceri).

Efectul include, de asemenea, un vizualizator util în timp real care arată forma de undă audio cu o urmă de reducere a câștigului suprapusă și poate utiliza detectarea clipurilor între probe. Acesta din urmă este deosebit de important dacă intenționați să vă publicați muzica.

Există și un nou plug-in pentru pian, Verve. Instrumentul sursă de pian simțit are un ton moale, aproape plângător și a fost frumos înregistrat la studiourile Yamaha din LA.

Puteți modifica echilibrul canalelor microfonului din apropiere și din cameră pentru a varia distanța percepută de instrument, precum și pentru a explora alte detalii ale sunetului, cum ar fi culoarea, compresia și rezonanța.

Verve poate adăuga texturi suplimentare sub formă de suprapuneri moale de pad – perfect pentru acel sunet clasic de pian și pad. Cu strălucirea adăugată a efectelor sale încorporate, Verve ar putea deveni o alegere pentru ideile tale muzicale cele mai blânde și emoționante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *